Страхування суден у портах Одеси під час війни подорожчало на 1-1,5% порівняно з мирним часом

Страхування суден у портах Одеси під час війни подорожчало на 1-1,5% порівняно з мирним часом, повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Проблему страхування суден під час входу в порти Одеси вирішено на 95% завдяки створенню спільного Українсько-Британського страхового фонду, до якого український уряд вніс свою частку. "Створення страхового фонду додало впевненості та передбачуваності для входу суден у порти Одеси. Якщо на початку роботи українського зернового коридору страховка могла бути на 5-7% дорожчою, ніж у мирний довоєнний час, то зараз ця різниця становить 1-1,5%. Можна сказати, що глобальних проблем зі страховкою на сьогодні немає," – зазначив він.

Створений Українсько-Британський страховий фонд продовжує свою роботу та наповнений коштами. "На щастя, до сьогодні не було необхідності виплачувати кошти з цього фонду, і сподіваємося, що й надалі так буде. Страхування рухається, можна сказати, в режимі мирного часу," – відзначив в.о. міністра агрополітики.

Системні військові атаки Росії на портову інфраструктуру Одеси, де зберігаються агропродукти, за рік роботи українського зернового коридору завдали Україні втрат у вигляді знищеного обладнання та продукції на $0,5 млрд.

"На жаль, продовжуються системні атаки, насамперед, на портову інфраструктуру. Там зберігається не лише зерно. Були випадки, коли влучали в ємності для зберігання соняшникової олії та інших продуктів. (...) Якщо оцінити цей період з погляду втрат у продукції та обладнанні, сума сягає майже $500 млн," – підкреслив Висоцький. Ці втрати фіксуються і висловив впевненість, що країна-агресор у майбутньому повинна буде компенсувати завдані збитки.

Джерело: Форіншурер