В Україні затверджено нові умови страхування на автомобільному та міському транспорті

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України видало наказ "Про затвердження Порядку та умов страхування на автомобільному та міському електричному транспорті", затверджений Міністерством юстиції України 23 серпня.

Договір страхування відповідальності укладається для кожного транспортного засобу, який перевізник використовує для перевезення пасажирів і багажу. Строк дії договору страхування не може перевищувати одного року. Територія, на яку поширюється дія договору, охоплює Україну та інші держави в межах маршруту перевезення, за винятком територій, де ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф.

У договорі страхування відповідальності за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю пасажирів, не може бути передбачено франшизу.

Тобто, кожен водій під час кожного перевезення пасажирів зобов’язаний мати при собі поліс або копію договору страхування відповідальності.

Перевізник зобов’язаний повідомляти пасажирів про наявність договору страхування відповідальності, вказуючи дату укладення, номер договору, інформацію про страховика (найменування, місцезнаходження, контактні дані для звернення) та розмір страхової суми. Цю інформацію перевізник повинен розмістити на проїзному документі відповідно до зразка, встановленого законодавством, а також на інформаційних стендах у салонах транспортних засобів.

Розмір страхової суми на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, становить 140 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі. Цей розмір аналогічний сумам, встановленим законом "Про обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності", що діятимуть з 1 січня 2025 року. У разі смерті потерпілої особи страховик виплачує компенсацію у зв’язку з втратою годувальника кожній особі, яка має на це право відповідно до Цивільного кодексу України.

Загальний мінімальний розмір страхової виплати особам, які перебували на утриманні померлого, не може бути меншим за 36 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому законом на момент настання страхового випадку. Витрати, пов’язані з лікуванням потерпілої особи за кордоном, відшкодовуються за умови попереднього погодження цих витрат зі страховиком, якщо інше не передбачено договором страхування. 

Джерело: Форіншурер