Глобальний капітал перестраховиків у 1П 2024 року зріс на 5,4% до $766 млрд

Глобальний капітал перестраховиків продовжував зростати протягом першої половини 2024 року, досягнувши 766 мільярдів доларів, що на 5,4% більше, ніж у 2023 році, йдеться у звіті Gallagher Re Global Reinsurance Market Highlights, який відстежує капітал і прибутковість світової індустрії перестрахування.

Базова рентабельність капіталу в 15,5% у першому півріччі 2024 року для перестраховиків, які розкривають відповідну інформацію щодо збитків від природних катастроф і випуску резервів за попередні роки, перевищувала вартість капіталу третій рік поспіль, що вказує на кращу базову андеррайтингову маржу та більший інвестиційний дохід.

Водночас зареєстроване ROE незначно зросло до 19,6% у першому півріччі 2024 року з 19,2% у першому півріччі 2023 року. Завдяки значному покращенню рентабельності перестраховиків за останні 2 роки перестрахова галузь повністю перекрила прибутками менш прибуткові роки (2017-2020) і змогла підвищити розмір капіталу.

Динаміка зростання капіталу перестраховиків

Динаміка зростання капіталу перестраховиків

Зростання доходів перестраховиків також залишалося високим і становило 9% у першому півріччі 2024 року, головним чином завдяки підвищенню тарифів на перестрахування.

Комбінований коефіцієнт збитковості перестраховиків знизився з 87% у першому півріччі 2023 року до 84,5% у першому півріччі 2024 року, що є найнижчим рівнем з 2014 року.

Незважаючи на скорочення вивільнення резервів і вищий коефіцієнт витра, це покращення пояснюється меншими втратами від природних катастроф і кращим коефіцієнтом збитків за рік аварії (за винятком природних катастроф).

Динаміка зростання ROE перестраховиків

Динаміка зростання ROE перестраховиків

Страховики досягли позитивних результатів пролонгацій договорів перестрахування в середині року, які включали зниження перестрахових тарифів для ризику майнових катастроф та покращення умов і перестрахового покриття, йдеться у звіті Aon Reinsurance Market Dynamics про динаміку ринку перестрахування.

Незважаючи на те, що ринок перестрахування став більш конкурентоспроможним, ситуація залишається динамічною через нестабільність вторинних втрат у майні, посилення прогнозів сезону ураганів в Атлантиці, соціальну інфляцію та несприятливий розвиток резервів у нещасних випадках.

На відміну від 2023 року, на середину року перестрахові місткості для бізнесу США, що постраждали від катастроф, були більш ніж достатніми, щоб задовольнити підвищений попит, причому американські страховики придбали додатковий ліміт на випадок катастроф на суму понад 10 мільярдів доларів.

Пролонгації 1 червня та 1 липня продовжували нарощувати позитивну динаміку 1 січня та 1 квітня, причому збільшення апетиту з боку традиційного перестрахування та ринків ILS призвело до тиску на перестрахові тарифи як для США, так і для спеціалізованих страховиків Флориди – останні зазнали зниження тарифів вперше за три роки.

Перестраховики були готові коригувати тарифи, а не структуру та умови договорів перестрахування. Хоча перестраховики не постраждали від збитків від природних катастроф у першому кварталі 2024 року, оцінені економічні збитки становили 43 мільярди доларів, а страхові збитки – 20 мільярдів доларів, головним чином через сильні конвективні шторми (SCS) та вторинні небезпеки, такі як лісові пожежі, посухи та повені.

Однак неочікувані збитки від повені в ОАЕ, Південній Німеччині та Бразилії у другому кварталі 2024 року посилили дисципліну перестраховиків у утриманні ризиків. Попит на додаткові перестрахові місткості, включаючи додаткові 3-5 мільярдів доларів для Флориди, було задоволено.

Прогнози про активний сезон північноатлантичних ураганів у 2024 році суттєво не вплинули на ціноутворення та потенціал традиційних перестраховиків. Однак деякі перестраховики пов’язаних зі страхуванням цінних паперів (ILS), галузевих гарантій збитків (ILW) і постачальників ретроцесії зменшили свій апетит до ризику катастрофи в США та Карибському басейні.

Gallagher Re зазначає, що перестраховики отримали майже рекордні прибутки у 2023 році, причому багато з них досягли рентабельності капіталу (ROE) понад 20%. Перший квартал 2024 року також показав високі результати: показники комбінованих збитків зросли на 12%. 

Джерело: Форіншурер