В Україні затверджено нові умови страхування відповідальності за шкоду природно-заповідному фонду

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець своїм наказом затвердив порядок та умови страхування відповідальності за шкоду, спричинену пожежами чи аваріями територіям та об’єктам природно-заповідного фонду, (наказ Міндовкілля від 01.04.2024 № 331, зареєстрований в Міністерстві юстиції України за №709/42054 ).

Зокрема цей Порядок та умови визначають механізм та принципи страхування відповідальності за завдану шкоду природно-заповідного фонду.

Тепер суб’єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність у межах чи поруч з територіями та об’єктами пзф, і яка може спричинити до пожежі та/або аварії, які завдадуть шкоди даним об’єктам, можуть застрахувати виникнення таких подій. Цей Порядок регламентує всю процедуру страхування.

У свою чергу потерпілі від аварій та пожеж спецадміністрації установ пзф, землевласники та землекористувачі, на ділянках яких створено або оголошено території та об’єкти пзф, зможуть отримати відшкодування за отримані збитки від страхувальника.

У подальшому отримані виплати потерпілі можуть використати для виконання заходів з відновлення порушених природних комплексів.

Джерело: Форіншурер