США ввели санкції проти Російської національної перестрахувальної компанії

Слідом за Євросоюзом та Великобританією США ввели санкції проти Російської національної перестрахувальної компанії (РНПК). Проте істотного впливу на російський ринок це не вплине, вірять російські експерти.

Водночас санкції США можуть враховуватися при розгляді ситуацій, пов'язаних із ризиками вторинних санкцій для партнерів. Наприклад, через це можливо скоротитися кількість договорів перестрахування з компаніями з країн СНД (до яких не входить Україна). Хоча їхня частка на російському ринку і раніше була дуже незначною.

Для самої ж РНПК санкції США не будуть болючими, вважають місцеві експерти, оскільки компанія не перестраховує своїх ризиків за кордоном та іноземних активів у неї немає.

Учасники страхового ринку вірять, що нові санкції підштовхнуть РНПК до перегляду існуючих обмежень щодо перестрахування ризиків, оскільки зараз вона «оперує величезною кількістю застережень, які погіршують не лише становище учасників ринку, а й бізнесу».

Наприклад, в тимчасово захваченому Криму активно розвивається банківська сітка російських ноунейм кредитних установ - жоден з крупних банків рф на півострові так і не праціє через побоювання санкцій. Але для страхового ринку Крим досі є неоднозначною територією, не говорячи вже про нові регіони.

Нагадаємо, що РНПК була створена в 2016 році як дочірня компанія Банку Росії, її гарантований капітал становить 750 млрд. руб, оголошений капітал - 300 млрд. руб. Згідно з чинним законом, не менше 50% несанкційних ризиків, призначених для перестрахування, прямими страховиками в обов'язковому порядку мають бути запропоновані РНПК.

Після виходу з російського страхового ринку міжнародних перестрахувальників із країн Європи та США РНПК стала лідером національних перестрахувальних програм для всіх гравців ринку. З 2023 року РНПК затвердила нові умови та тарифи. 

Джерело: Форіншурер