Сильні грози та повені спричинили $120 млрд збитків у 1П 2024 - оцінка Munich Re

Глобальні збитки від стихійних лих в 1 півріччі 2024 року становили 120 мільярдів доларів, що менше, ніж у 2023 році, коли рік відзначився надзвичайно високими збитками через сильний землетрус у Туреччині та Сирії, що призвело до 140 мільярдів доларів страхових виплат, йдеться у звіті Munich Re.

У довгостроковому порівнянні загальні втрати в першій половині 2024 року явно перевищили середні значення за попередні 10 і 30 років.

Застраховані збитки зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року з 60 мільярдів доларів та значно перевищили середні значення за останні 10/30 років (з поправкою на інфляцію: 37 мільярдів доларів / 24 мільярди доларів). Примітно, що частка претензій щодо «непікових ризиків», до яких належать сильні грози, повені та лісові пожежі, була високою: 68% загальних збитків і 76% застрахованих збитків були спричинені цими стихійними лихами, йдеться у звіті Beinsure.

«Стихійні лиха, пов’язані з погодою, особливо в Північній Америці, знову займають важливе місце в статистиці збитків за перше півріччя. Крім того, були повені в регіонах, де вони трапляються надзвичайно рідко, наприклад у Дубаї. Вважається, що зміна клімату відіграє певну роль у цій тенденції. Зміна клімату тягне за собою нові ризики, до яких усі – суспільство, економіка та страховий сектор – повинні будуть адаптуватися, щоб пом’якшити зростаючі збитки від погодних явищ», – зазначив Томас Бланк, член правління Munich Re.

Найдорожчі стихійні лиха в першій половині 2024 року

Найдорожчим стихійним лихом у першій половині року став землетрус у Японії на Новий рік з магнітудою 7,5 балів, який сколихнув західне узбережжя Японії, поблизу півострова Ното. Численні будівлі зруйнувалися, і тисячі людей тижнями залишалися без світла та чистої води. Загинуло понад 200 осіб. Очікувані загальні збитки склали приблизно 10 мільярдів доларів, у тому числі застраховані збитки становлять приблизно 2 мільярди доларів.

Сильний сезон гроз у США

У Сполучених Штатах сильні грози вплинули на статистику збитків за перші шість місяців року. З січня по червень Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) повідомило про 1250 торнадо, що значно перевищує довгострокове середнє значення в 820.

Виходячи з першого півріччя, 2024 рік наразі є четвертим роком за втратами від сильних гроз у США: 45 мільярдів доларів, з яких понад 34 мільярди доларів було застраховано. Роком раніше загальні збитки за перше півріччя становили приблизно 52 мільярди доларів, включаючи застраховані збитки на 40 мільярдів доларів.

Температура на рекордно високому рівні

З січня по червень середня глобальна температура була приблизно на 1,5 °C вищою за доіндустріальний рівень. Хоча наукове співтовариство підкреслило, що один рік із глобальним потеплінням більше ніж на 1,5°C не означає недосягнення заявлених паризьких кліматичних цілей, тенденція до підвищення температури не має жодних ознак зупинки. Мало того, що в першій половині року середні температури майже скрізь у світі були надзвичайно високими; також повідомлялося про рекордні максимуми по всьому світу.

Наприклад, у середині червня температура вище 50°C була зареєстрована в багатьох частинах Саудівської Аравії, тоді як у Нью-Делі, Індія, у травні було зафіксовано рекордне значення 49,9°C. Наразі NOAA прогнозує, що 2024 рік стане одним із п’яти найтепліших років з 1850 року та, з імовірністю 60%, найтеплішим роком в історії.

Хвилі спеки та посухи не тільки спричиняють більше смертельних випадків від теплового удару; вони також підвищують ймовірність лісових пожеж. У Техасі найсильніша лісова пожежа в історії штату знищила понад 400 тис. гектарів, площа приблизно розміром з іспанський острів Майорка. У травні масові лісові пожежі спалахнули на заході Канади, що змусило тисячі людей евакуюватися. Оскільки жодна з подій не вплинула на густонаселені міста чи промислові райони, надзвичайних втрат не було.

У травні Німеччина пережила сильні шторми та повені

У деяких регіонах за лічені дні випало до 135 мм опадів. Оскільки в попередні місяці рівень опадів був значно вищим за середній, насичений ґрунт не міг поглинути велику частину дощової води. Багато річок вийшло з берегів; потоки стали торрентами. Деякі річки досягли найвищого рівня попередження у різних точках. Найдорожчою подією зі збитками стала повінь на півдні Німеччини із загальними збитками в 5 мільярдів доларів, у тому числі 2,2 мільярда доларів застрахованих збитків.

Це можна віднести до так званого Vb-трекового циклону або «генузького мінімуму». У цьому типі циклону тепле та вологе повітря з північно-західного Середземномор’я спрямовується на північ повз Альпи, викликаючи інтенсивні дощі та шторми, особливо на північній стороні Альп і далі.

На думку дослідників, такі погодні умови призведуть до збільшення кількості опадів у міру зміни клімату.

Високі температури та Ла-Нінья можуть посилити активність ураганів

У Північній Атлантиці індикатори продовжують вказувати на сильний сезон ураганів. Зміна клімату є головним чинником дуже високих температур води, що, у свою чергу, забезпечує достатньо енергії для утворення ураганів. Крім того, природний цикл ENSO (Ель-Ніньо) впливає на ймовірність виникнення цих штормів.

Минулий рік характеризувався умовами Ель-Ніньо, які, як правило, обмежують утворення ураганів. Незважаючи на це, з 20 штормами 2023 рік став четвертим за активністю сезоном ураганів на сьогодні. Цього року ми не можемо отримати вигоду від пригнічувальних наслідків Ель-Ніньо.

Крім того, дуже високі температури води в Північній Атлантиці сприяють утворенню ураганів. Температура поверхні моря продовжує залишатися на рекордно високому рівні і на 0,5–1°C вище середнього показника за 30 років. У сукупності ці два фактори можуть викликати більше ураганів у Північній Атлантиці. 

Джерело: Форіншурер