Міфін планує введення обов'язкового звітування цифрових платформ про доходи продавців товарів і послуг

Міністерство фінансів України обговорило з операторами цифрових платформ концепцію введення обов'язкового звітування про доходи продавців товарів і послуг, які користуються ними.

Планується встановлення обов'язку для операторів цифрових платформ, як-от онлайн-сервіси, що пропонують послуги таксі, оренди нерухомості, маркет-плейси та застосунки для продажу товарів і послуг, здійснювати збір певної інформації про користувачів таких цифрових ресурсів і щорічно подавати до Держподатслужби звіт про доходи, які вони отримують від здійснення певних видів діяльності. Такі кроки робляться в межах послідовного впровадження міжнародних стандартів щодо прозорості та обміну інформацією для гармонізації національного податкового законодавства з правом Євросоюзу.

Мінфін спільно з Програмою ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) здійснює підготовчі заходи щодо приєднання України до міжнародного автоматичного обміну інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи.

Держподатслужба надсилатиме звіти про доходи підзвітних продавців-нерезидентів компетентним органам юрисдикцій-партнерів, які є сторонами Багатосторонньої угоди про обмін інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи (Багатостороння угода DPI). Учасниками такої угоди наразі є 26 країн, переважна більшість з яких є державами - членами ЄС.

Обов'язковою умовою для приєднання України до Багатосторонньої угоди DPI є імплементація до національного податкового законодавства Модельних правил ОЕСР щодо звітування операторів цифрових платформ та Директиви Ради (ЄС) 2021/514 від 22 березня 2021 року про внесення змін до Директиви 2011/16/адміністративне співробітництво у сфері оподаткування (Директива DAC 7).  

Джерело: Форіншурер