Страховий ринок Греції за 2023 рік зріс на 8,9% до 5,26 млрд євро

Загальний обсяг премій страхового ринку Греції за підсумками 2023 року склав 5,26 млрд євро, що на 8,89% більше порівняно з 4,84 млрд євро роком раніше.

Згідно з ринковими даними на кінець року, опублікованими HAIC — Асоціацією страхових компаній Греції, ризикове страхування зросло на 12,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склало 2,7 мільярда євро, тоді як страхування життя зросло до 2,56 мільярда євро, збільшившись на 5,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Усі основні non-life напрямки діяльності страховиків показали позитивне зростання, тоді як традиційні продукти страхування життя показали скорочення премій на 5,9% до 1,15 млрд євро.

За останні роки грецький ринок страхування продемонстрував значне зростання та стійкість. Якщо в 2023 році ринок зріс на 8,9%, в 2022 році зростання було на 4,2% порівняно з попереднім роком і досяг 4,85 мільярда євро, при цьому сегмент страхування, крім страхування життя, зріс на 6,1%. Ця траєкторія зростання тривала і в 2023 року.

Значним фактором, що сприяв зростанню ринку, стало збільшення кількості реєстрацій легкових автомобілів, що, у свою чергу, сприяло зростанню ринку ризикового страхування в Греції. Індустрія оренди та лізингу автомобілів і легких моторних транспортних засобів досягла приблизно 600 мільйонів доларів доходу, а прогнози вказують на досягнення 1,97 млрд в 2023 році.

Внесок страхового ринку Греції у ВВП країни також був помітним. Частка загальних премій у ВВП Греції зросла до 2,62% з 2,42%. Це зростання відбулося, незважаючи на помірне зниження премій порівняно зі значним скороченням ВВП на 9,8% у поточних цінах. Співвідношення інвестицій у грецький страховий ринок до ВВП досягло 10,1%. Незважаючи на це зростання, співвідношення інвестицій залишається нижчим за середній європейський показник для країн із вищим ступенем зростання страхового ринку.

Ринок характеризується меншою конкуренцією з домінуванням кількох сильних гравців. Ключовими гравцями на грецькому ринку страхування життя та інших видів страхування є Ethniki, Hellenic General Insurance, NN Hellenic Life Insurance, ERGO Insurance Company, AXA Insurance та Allianz Insurance. Ці компанії відіграли важливу роль у виведенні ринку на нові висоти завдяки інноваціям і партнерству.

Джерело: Форіншурер за матеріалами огляду XPRIMM