ZUS констатує зростанням внесків українських біженців в систему соціального страхування Польщі

Польський ZUS констатує покращенням ситуації в системі соціального страхування Польщі. Там кажуть, що стабілізуючий вплив на функціонування фонду мають іноземці. Характерно, що ключому роль у цьому відіграли українці.

Вже майже 1 мільйон 100 тисяч іноземців платять внески в польську систему соціального страхування (ZUS). Майже три четвертих з них — громадяни України, пише Yavp.pl з посиланням на дані ZUS.

Видання зазначає, що 1 мільйон 85 тисяч іноземців, які сплачують внески до ZUS, — це рекордний показник для Польщі. Таким чином, за даними ZUS, 6,6% із загальної кількості застрахованих осіб у Польщі — це іноземці. Лише у травні їхня кількість збільшилася на 8,3 тисячі осіб.

Українців, які присутні в системі соціального страхування, також суттєво побільшало. Тільки в квітні їхня кількість виросла на 3,3 тисячі осіб. А за останній рік та місяць українців, які сплачують внески до ZUS побільшало майже на 12%.

Загалом станом на квітень 2023 року майже 741,9 тисячі громадян України платили внески до системи соціального страхування Польщі. Це на 75 тисяч осіб більше, ніж рік тому. Відомо, що саме українці складають левову частку іноземців, які платять внески до ZUS у Польщі. Українцями є аж 69,1% всіх іноземців. На другому місці білоруси — їх 116 тисяч осіб.

"Іноземці забезпечують близько 5% надходжень до Фонду соціального страхування. Без них наша ситуація, як у контексті системи соціального захисту, так і на ринку праці, була б набагато важчою. Їхній вплив на функціонування нашої системи можна охарактеризувати як стабілізуючий. Вони також є одним із ключових факторів, які сприяли тому, що ситуація Фонду соціального страхування в першому кварталі була такою хорошою", — пояснив Лукаш Козловський, головний економіст Федерації польських підприємств.

Як відомо, українці не лише сплачують рекордно великі внески до системи соціального страхування Польщі, а й суттєво поповнюють польський бюджет. Так, наприклад, за 2022 рік легально працюючі українці сплатили у бюджет Польщі податків на майже 1 мільярд злотих.

Ця цифра не є на 100% точною, оскільки вплив біженців з України на польську економіку наразі неможливо точно розрахувати чи повністю спрогнозувати. Але ці розрахунки можна вести, спираючись на офіційні дані Міністерства фінансів.

Власне, вони підтверджують те, що після російського вторгнення в Україну українці влилися в життя Польщі й не лише жодним чином його не руйнують чи роблять його несприятливим, а навпаки — доповнюють та збагачують країну соціально та економічно.

Джерело: Форіншурер